Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας
Άγιοι του Θεού πρεσβεύετε υπέρ ημών !

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Κένυας.

.
Μετά από πολλή σκέψη οι Φίλοι της Κένυας της Ενορίας Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας, αποφάσισαν να εισηγηθούν στα μέλη της Ενορίας μας την ανάληψη προσπάθειας για τη δημιουργία ενός έργου που θα συμβάλει στην προσπάθεια της Ορθόδοξης Ιεραποστολής Κένυας για εξάπλωση της ορθοδοξίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Κένυας.
Συγκεκριμένα η προσπάθεια είναι να κτιστεί μια εκκλησία αφιερωμένη στους Άγιους Πάντες, μια μικρή κλινική (νοσοκομείο) και ένα σχολείο. Όταν συμπληρωθούν θα είναι η εκκλησία των Αγίων Πάντων, και η κλινική και το σχολείο της Ενορίας Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας. Μετά από συνεννόηση με το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κένυας κ. Μακάριο Τυλλιρίδη, η αρχική σκέψη ήταν να κτιστεί η εκκλησία, το σχολείο και η κλινική με ένα συνολικό κόστος γύρω στις €65.000 - €70.000. Η εκτίμηση αυτή δεν είναι αυθαίρετη αλλά βασίζεται σε προηγούμενες εμπειρίες και στην εκτίμηση του ίδιου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κένυας κ.κ. Μακάριου, ο οποίος έχει αναλάβει την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου για το κτίσιμο του συγκροτήματος και όπως γίνεται σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις θα αναλάμβανε αυτοπροσώπως την επίβλεψη της ανέγερσης και λειτουργίας τους.
Όλες οι σκέψεις και οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν στις αρχές του 2009 πριν ακόμα αρχίσουν οι εισφορές. Όταν ο Σεβασμιότατος άρχισε την αναζήτηση του κατάλληλου χώρου για την ανέγερση της εκκλησίας, και βλέποντας την προθυμία με την οποία ο κόσμος συνεισφέρει, σκέφτηκε ότι ο τόπος ανέγερσης πρέπει να είναι και αντάξιος του Αγίου στον οποίο θα αφιερωθεί ο ναός. Με βάση τα πιο πάνω πρότεινε όπως, αντί μια απλή εκκλησία σε κάποιο μέρος της Κένυας να κτιστεί Καθεδρικός Ναός στη Ναϊρόμπι, την Πρωτεύουσα Της Κένυας. Σαν πρόταση θεωρήθηκε από την Ερανική Επιτροπή για την ανέγερση της εκκλησία και των άλλων κτιρίων σαν πολύ τιμητική για την ενορία μας και έγινε αποδεκτή.
Όπως είναι φυσικό, αλλαγή αυτή συνεπάγεται αύξηση της δαπάνης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σεβασμιοτάτου η δαπάνη για τη συμπλήρωση του έργου με τα νέα δεδομένα υπολογίζεται γύρω στις €100.000.
Το έργο προγραμματίζεται να γίνει σε τρεις φάσεις. Πρώτα θα κτιστεί ο καθεδρικός Ναός, θα ακολουθήσει η κλινική και τελικά θα κτιστεί το σχολείο. Πιστεύομε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν με λίγη θέληση και υπομονή και με τη συνδρομή όλων μας. Αρχίζοντας την προσπάθεια αυτή πιστεύαμε ότι αν βρίσκαμε εκατόν (100) εθελοντές που να εισφέρουν €20 τον μήνα ο καθένας, όλα τα πιο πάνω μπορούν να συμπληρωθούν σε λιγότερο από τρία χρόνια.
Βέβαια το ποσό των €20 είναι ενδεικτικό. Είναι φανερό από την αλλαγή σε Καθεδρικό θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ή να αυξηθεί κάπως το ποσό των μηνιαίων εισφορών ή ακόμα και να εξευρεθούν νέοι εισφορείς. Για τους πιο πάνω λόγους οποιοσδήποτε επιθυμεί να δώσει περισσότερα η προσφορά του είναι ευπρόσδεκτη Επίσης αν μερικοί προτιμούν να εισφέρουν την αναλογία τους κατά εξάμηνο ή χρόνο προκαταβολικά και πάλι είναι ευπρόσδεκτοι.
Εάν οποιοσδήποτε έχει υπόψη του κάποιο γνωστό ή συγγενικό του πρόσωπο που μπορεί να εισφέρει ας του μεταφέρει την ιδέα μας για να βοηθήσει. Επίσης αν κάποιος έχει υπόψη του κάποιο οργανισμό ή εταιρεία ας το αναφέρει σε οποιοδήποτε από τα μέλη της Ερανικής Επιτροπής για να προσπαθήσομε να έλθομε σε επαφή μαζί του.
Για το συντονισμό της προσπάθειας έχει συσταθεί Ερανική Επιτροπή υπό την Προεδρία του Πατρός Κωνσταντίνου, ιερέα του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων. Την Ερανική Επιτροπή απαρτίζουν οι πιο κάτω.
Πατήρ Κωνσταντίνος
Σάββας Πρωτοπαπάς
Ξάνθος Ονησιφόρου
Δέσπω Ιωσήφ
Ηρακλής Θεοφάνους
Ανδρέας Κουδουνάς
Οι Εισπράξεις των εισφορών γίνονται στην Αυλή της Εκκλησίας την πρώτη Κυριακή του Μήνα μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Όσοι δεν βολεύονται την ημέρα αυτή, μπορούν να αποτείνονται σε οποιοδήποτε μέλος της ερανικής Επιτροπής επιθυμούν ή τους βολεύει.
Για κάθε εισφορά δίδεται απόδειξη του Συνδέσμου Φίλων της Κένυας, Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας. Επειδή ο Σύνδεσμος είναι εγκεκριμένο από τις Αρχές του Κράτους σαν φιλανθρωπικό ίδρυμα, για όσους επηρεάζονται, οι αποδείξεις αυτές μπορούν να υποβληθούν στο Φόρο Εισοδήματος για σκοπούς απαλλαγής. Για όσους δεν το γνωρίζουν αναφέρομε ότι οι εισφορές άρχισαν να παραλαμβάνονται από την Κυριακή 3 Μαΐου, 2009
Επειδή πιθανό μερικοί θα διερωτώνται πως θα κτιστούν τα τρία ιδρύματα με το ποσό των €100,000 αναφέρομε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κένυας Μακάριου η δαπάνη υπολογίζεται όπως πιο κάτω:
α) Καθεδρικός Ναός στη Ναϊρόμπι της Κένυας με υπολογιζόμενο κόστος γύρω στις €60.000 Με το ποσό αυτό κτίζεται μια καλή εκκλησία για τα δεδομένα της Κένυας, Όπως φαίνεται από τα θεμέλια που ήδη υπάρχουν στο χώρο που θα κτιστεί ο ναός ο Ναός θα είναι Τρίκλητος. Δεν πρέπει βέβαια να αναμένει η να φαντάζεται κάποιος μια εκκλησία με το μέγεθος ή την πολυτέλεια των εκκλησιών που κτίζονται στην Κύπρο. Οι συνηθισμένες εκκλησίες που κτίζονται έχουν Εικονοστάσιο τσιμεντένιο με χώρο για4 ή το πολύ 6 εικόνες. Οι Εικόνες δεν είναι Αγιογραφημένες αλλά ειδικής κατασκευής που στοιχίζουν από 50 έως 85 Ευρώ. Οι Εικόνες αυτές ετοιμάζονται στην Κύπρο και στέλλονται στην Κένυα με Εμπορευματοκιβώτιο ή μεταφέρονται από τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα έξοδα των εγκαινίων της εκκλησίας.
Το πάτωμα της εκκλησίας είναι τσιμεντένια και πολύ σπάνια υπάρχουν απλά μάρμαρα. Η στέγη είναι με κεραμίδια που τοποθετούνται σε ψαλίδια τα οποία είναι ακάλυπτα και φαίνονται. Οι πόρτες είναι απλές σιδερένιες πόρτες με σύρτες. Βέβαια στον Καθεδρικό η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη τόσο όσο αφορά το μέγεθος και τόσο σχετικά με την ποιότητα.
Σημ. Για τα εγκαίνια της εκκλησίας χρειάζονται άλλες €4.500 – €5.000 περίπου (για τα Άμφια του Ιερέα, το ντύσιμο της Αγίας Τράπεζας, Εξαπτέρυγα, Ευαγγέλιο, 4-6 εικόνες, καμπάνα, κεριά, κλπ). Για όλα τα πιο πάνω χρειώδη, φροντίζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Φίλων της Κένυας, Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας, που προμηθεύεται όλα σε πολύ λογικές τιμές, γι’ αυτό και το κόστος δεν είναι πολύ ψηλό.
(Όταν ο Ναός θα είναι έτοιμος για να εγκαινιαστεί θα γίνουν οι κατάλληλες ανακοινώσεις και γνωστοποιήσεις για όσους θα θέλουν να παρευρεθούν)
Αναφέρεται επίσης ότι, όσοι εισφέρουν για το κτίσιμο της εκκλησίας ( ανεξάρτητα αν θα παρευρεθούν στα εγκαίνια ή όχι) μπορούν να δώσουν σε ένα χαρτάκι τα ονόματα που θέλουν για να μπουν στην Αγία Τράπεζα πριν σφραγιστεί, για να μνημονεύονται όποτε γίνεται λειτουργία. Θα είναι οι ΚΤΗΤΟΡΕΣ της εκκλησίας.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου