Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας
Άγιοι του Θεού πρεσβεύετε υπέρ ημών !

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η πιο ωραία μέρα!

 
 
Η πιο ωραία μέρα της ζωής σου, φίλε και φίλη μου, είναι η σημερινή. Και λέω η σημερινή, διότι η αυριανή ακόμα δεν έχει έρθει. Αύριο ίσως περιμένεις κάποιο ευχάριστο, πολύ δυνατό και συνταρακτικό γεγονός. Μα ακόμα είσαι στο σήμερα. Υστερα, το χθες, στο οποίο έζησες πάλι ευχάριστα και χαρούμενα γεγονότα, πέρασε. Το παρόν είναι αυτό που μόνο μας ανήκει. Αυτό που τώρα κυλάει μπροστά μας. Αυτό που τώρα κατέχουμε και μας κατέχει. Αυτό που τώρα ζούμε.
Η πιο ωραία μέρα είναι η σημερινή. Η πιο ωραία στιγμή είναι αυτή η στιγμή. Οχι τα επόμενα δευτερόλεπτα, που έρχονται, αλλά, να, αυτό που τώρα ζούμε. Και, μόλις το 'πα, πέρασε...
Εύχομαι να είσαι καλά. Εύχομαι να ζεις δημιουργικά και να μην ταλαιπωρείσαι απ' αυτά τα παιχνίδια του μυαλού και του νου μας, που μας βασανίζουν με πολλές σκέψεις και πολλούς λογισμούς. Μεγάλη ταλαιπωρία όλο αυτό. Αρκεί να σκεφτείς ότι πολλά απ' αυτά που μας συγχύζουν και μας αναστατώνουν δεν είναι τώρα μπροστά μας. Είναι παλιά θέματα. Που έχουν φύγει. Κι έχουν περάσει.
Ελα όμως που ο νους δεν το καταλαβαίνει αυτό! Ο νους μας δεν μπορεί να σταθεί στο εδώ και τώρα, μα θέλει να πηγαίνει στο εκεί και τότε. Και σου λέει: «Θυμάσαι τότε; Θυμάσαι χθες τι σου είπε;» Ξυπνάς το πρωί. Ξεκινάει η μέρα σου και σου λέει ο νους: «Πάρ' τον τηλέφωνο να τσακωθείτε. Πάρ' τον να του ζητήσεις τα ρέστα γιατί σου μίλησε έτσι». Μα για πότε μιλάμε; Για χθες. Μα αυτό έγινε. Πέρασε. Μη δίνεις συνέχεια σήμερα. Ζήσε το τώρα. Δώσε στον Θεό την ευκαιρία να σου δώσει τα δικά Του καινούργια δώρα. Ζήσε τη ζωή σου με ελπίδα και προσμονή μιας καλύτερης κατάστασης. Να 'σαι αισιόδοξος και αισιόδοξη. Με πίστη στον Χριστό. Μια πίστη που θα σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα μέσα στο φως.
Βλέπε να έρχεται ένα φως στη ζωή σου. Οτι ήρθε το φως στη ζωή σου. Κι ότι η ζωή σου είναι ήδη μέσα στο φως. Οτι κι εσύ είσαι μέσα στο φως. Αυτή ήταν η αίσθηση που είχαν πολλές φορές οι Αγιοι όταν ήρθαν σε επαφή με τον Θεό στην προσευχή τους. Αυτές τις στιγμές έβλεπαν τον Θεό ως φως. Κι έβλεπαν και τον εαυτό τους μέσα σ' αυτό το φως. Νιώθε το κι εσύ αυτό. Οτι είσαι κι εσύ μέσα σ' αυτό το άγιο φως του Χριστού. Δες τα πράγματα αισιόδοξα και με ελπίδα στον Χριστό. Τόνωσε το ηθικό σου κι ανέβα λίγο. Μπορείς. Διότι το να 'σαι πεσμένος, απογοητευμένος, μπλοκαρισμένος και μελαγχολικός είναι και θέμα επιλογής σου. Το θέλεις και εσύ. Το επιλέγεις. Το διαλέγεις και το αποφασίζεις. Οπως είπε ο Αγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, ο λόγος που δεν διορθωνόμαστε και δεν αγωνιζόμαστε είναι γιατί δεν το παίρνουμε απόφαση.

Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου
«Στο βάθος κήπος»
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου